Framtiden

Tillbaka

Ny ljusgestaltning vid Friskväderstorget

”Du är drömmen, du är längtan, du är guld” – detta är en del i det varma budskap som lyser i vintermörkret som en hälsning till alla som rör sig kring spårvagnshållplatsen vid Friskväderstorget.

När Bostadsbolaget i samarbete med Göteborg Konst ville tillföra en konstgestaltning till huset på Friskväderstorget föll valet på konstnären Aleksandra Stratimirovic. Hennes poetiska ljusverk består av bokstäver utmed taket som, när man tittar ordentligt, bildar ord och meningar.

-Jag ville att det skulle kännas som att bokstäverna svävar över garagebyggnaden, som en krona eller ett diadem, säger konstnären Aleksandra Stratimirovic i sin intervju i filmen som Göteborg Konst släpper idag.

Hon valde just de här orden eftersom det är något som alla kan känna igen sig i och relatera till. Något som man kan känna sig upplyft av att se.
Aleksandra Stratimirovic har skapat ljuskonst på flera platser i Göteborg, bland annat till Konstmuseet vid Götaplatsen och i Tynnered för att skapa en upplyst väg till fritidsgården.

Konstverket ”Du är drömmen” finansieras genom enprocentsregeln och är en permanent uppsättning. På grund av den rådande pandemin ska vi ju undvika kollektivtrafik i möjligaste mån, men du som inte bor i närheten Biskopsgården kan ändå se det effektfulla konstverket redan nu i den film som Göteborg Konst har gjort. Här kan du också få träffa konstnären Aleksandra Stratimirovic själv och höra henne berätta mer om sitt verk.

Om konstnären:
Aleksandra Stratimirovic, född 1968 i Serbien och utbildad vid glas- och keramiklinjen vid Konsthögskolan i Belgrad samt i ljusdesign vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar främst med ljus i sina konstgestaltningar och har gjort flera offentliga konstverk i Sverige. Detta är hennes tredje ljusverk i Göteborg. Läs mer på www.strati.se

Kontakt:
Aleksandra Stratimirovic, konstnär, studio@strati.se 
Claudia Shaper processledare offentlig konst, Göteborg Konst, tel: 031-368 32 55
Malin Pethrus, pressansvarig, Bostadsbolaget, tel: 031-731 51 13