Framtiden

Tillbaka

Färdiginflyttat mellan tallarna på Uggleberget

Under december har de sista av Familjebostäders hyresgäster flyttat in i sina bostäder på Uggleberget i Nya Hovås. Med adresser som Berguven och Uggleberget är hyresgästerna i de 368 lägenheterna del av det nya som har växt fram med bostäder, butiker och service under de senaste åren. I den nya stadsdelen har fler än 1 000 bostäder byggts med spännande och blandad arkitektur. Förutom bra serviceutbud är det också nära till både havet och skogen.

– Det har varit en lång resa från den tidigaste planeringen av nya bostäder till färdiga hus. För oss började det på allvar 2010, berättar Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.

– Vi gick in i ett nära samarbete med andra aktörer som också skulle bygga i det nya området, i södra delen av Hovås. Det fanns en idé om att vi skulle arbeta lite annorlunda. Att vi tidigt skulle prata om planerna öppet och transparent, fånga frågor och tankar i en dialog mellan byggare, kringboende, föreningar, politiker, ja, alla som var intresserade.

Tillsammans arbetade aktörerna fram en marknadsplan som byggde på tidig dialog för det område som nu har namnet Nya Hovås. Vi flyttade in på övervåningen i ett av de första husen som byggdes, alldeles vid nedfarten till området. Här placerades en modell av det nya området med de tänkta husen utplacerade, vilket lockade mängder av besökare. Många var glada och tyckte det var spännande, andra mer upprörda och lite arga. Men vi fanns där för alla som ville, diskuterade och förklarade hur vi tänkte och planerade samtidigt som vi lyssnade och försökte ta vara på det vi hörde. Detta arbete resulterade i en bra detaljplanprocess med väldigt få överklaganden.

Elisabeth Söderling som flyttade in på Uggleberget i början av året trivs bra i lägenheten och området.
– Jag upplever en ro i det här fina området och uppskattar närheten till naturen och havet. Utemiljön i området är trevlig med mycket av naturen bevarad. Det är också bra att det är nära till centrum i Nya Hovås, men när jag ska åka buss in till stan är det alldeles för mycket folk på bussen.

Familjebostäder har flest lägenheter i den delen av området som kallas Uggleberget. Till skillnad från den andra delen som är stadslik med sina kvarter, gator och butiker ligger våra hus högt uppe på berget, nära naturen och med fantastisk utsikt. Vi kan stolt konstatera att det nu står 16 fina hus med totalt 368 hyresrätter, en boendeform som tidigare helt saknades i denna del av Göteborg.

Vill du veta mer, kontakta gärna Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder 0706252681 katrin.amgarth@familjebostader.se