Framtiden

Tillbaka

Kortfilmspremiär för historien om Göteborgs torg

Våra välkända torg i Göteborg har spännande berättelser. 2021 fyller GöteborgsLokaler 25 år och det vill vi gärna fira med att berätta en del av alla dessa historier – med hjälp av film.

Josefin Neldén, känd från SVT:s serie Vår tid är nu, har hjälpt oss att sätta röst på alla berättelserna.

– Vi är så glada för att Josefin läst in texterna till Våra torg – vår tid i historien, säger Pia Johnson, marknads- och kommunikationschef på GöteborgsLokaler. Hennes varma röst sätter verkligen liv på texterna och bilderna.

Den 25:e i varje månad under hela 2021, kommer en ny kortfilm att släppas. I december 2021 gör vi en julklapp av alla kortfilmerna och lanserar en längre film. Allt eftersom filmerna släpps kommer skyltar att sättas upp på de aktuella torgen. Skyltar som har en QR-kod vilken tar besökaren direkt till just det torgets film. Vem vet – det kanske blir många fina utflykter till torgen runt om i Göteborg för att fånga QR-koder och se film. Ett fint sätt att lära känna vår stad.

– Det känns fantastiskt roligt att med våra filmer kunna berätta historierna om GöteborgsLokalers torg och deras betydelse för stadens utveckling och göteborgarnas liv, säger Jonas Hernstig, kommunikatör på GöteborgsLokaler och manusförfattare till filmerna.

Haga först ut


I den första delen får vi höra hur det gick till när Haga gick från att vara Göteborgs första förstad, genom fattigkvarter och ockupationer, till det populära shoppingområde vi känner idag. 

Flera av de torg GöteborgsLokaler förvaltar har kommit till som en del av den bostadspolitik som uppstod i kölvattnet av paret Myrdals bok ”Kris i befolkningsfrågan”. Visionen var att bostadsområdena skulle vara bilfria och allra helst skulle en handelsplats finnas inom lagom gång- eller cykelavstånd. Stadsplanerarna ville betona värdet av relationer mellan människor och det sociala livet. Därför lades stor vikt vid att skapa mötesplatser i den lokala miljön. 

I boken Våra torg, som kortfilmerna baseras på, gör vi en djupdykning i historien bakom dessa handelsplatsers uppkomst. Vi får bland annat veta vilka ideal som låg till grund för byggnadsplanerna och varför torgen ligger just där de ligger.

Bilderna i filmerna kommer från bland annat arkiv hos hembygdsföreningar, bibliotek, stadsmuseet i Göteborg och privata arkiv. Torgen som är med i filmerna förvaltas av GöteborgsLokaler. Vill du läsa mer? Boken Våra torg – en vandring genom historien finns att beställa på länken  Om oss | GöteborgsLokaler (goteborgslokaler.se)

Filmen kan ses på Youtube

Kontaktpersoner:

Jonas Hernstig. Kommunikatör och författare GöteborgsLokaler. Tel. 031-335 01 31. jonas.hernstig@goteborgslokaler.se

Pia Johnson. Marknads- och kommunikationschef GöteborgsLokaler. Tel. 031-335 01 20. pia.johnson@goteborgslokaler.se