Framtiden

Tillbaka

Sysselsättning och trygghet på menyn när Yalla öppnar nytt café i Lövgärdet

Under våren har Lövgärdetborna fått ett nytt café. Och inte vilket som helst – förutom att servera lunch och fika skapar caféet både sysselsättning, närvaro och trygghet i området. Caféet drivs av Yalla Hjällbo, som sedan tidigare jobbar med bland annat IKEA, H&M och Peab.

Yalla Hjällbo är en ideell förening, som drivs av Poseidon tillsammans med ABF och föreningen ABC. Sedan starten 2018 har man skapat sysselsättning för flera kvinnor som stått långt från arbetsmarknaden inom sömnad, lokalvård och catering. Från början handlade uppdragen främst om att städa trapphus i Hjällbo. Men idag står företag som H&M, Peab och IKEA på kundlistan.

Nabila Tama är en av de kvinnor som fått jobb via Yalla Hjällbo på det nyöppnade caféet.

 – Det känns så bra att få öppna ett café, laga mat och träffa alla kunder. Jag är utbildad inom matlagning, men har inte haft ett heltidsjobb på många år, säger Nabila.

  Yalla Hjällbo är en del i Poseidons strategi för att lyfta utsatta områden och skapa sysselsättning för hyresgäster. Heléne Blennermark Zendegani är verksamhetsledare för Poseidon i distrikt Angered, och en av de drivande krafterna bakom föreningen:

   – Yalla finns på flera håll i Sverige och är ett beprövat och lyckat koncept, där vi kan samverka och dra lärdomar av varandra. När kvinnor får jobb stärker det både individen, familjen och hela området, säger Heléne.

   – Yalla Hjällbo har särskilt profilerat sig mot hållbarhet genom att bland annat sy om och laga kläder för H&M. För Peab har man nu ett uppdrag som handlar om att återanvända materialet i byggvepor till nya produkter. På så sätt bidrar konceptet till både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, berättar Heléne.

   – Det så är roligt att vi kommit igång och att kunderna börjat hitta till oss. Det är en helt ny energi i lokalen idag. Det är många utmaningar med att starta verksamhet mitt i pandemin, men vi har startat i liten skala och hittar lösningar längs vägen, säger Alem Bennett, projektledare för Yalla Hjällbo.

  En viktig mötesplats i Lövgärdet

  Förhoppningen är att det nya caféet i lokalen Eklövet blir en naturlig mötesplats som kan bidra till mer närvaro och en ökad trygghet. Just nu serveras lunch och fika mellan klockan 10 och 15 varje dag. På grund av pandemin är antalet sittplatser begränsade, men förhoppningen är att kunna skala upp med tiden.

  Alem har sedan ett drygt år tillbaka arbetat för att få in fler kunder till verksamheten och kunna skapa jobb för fler. Peab och IKEA är två av de nya kunderna som tillkommit under året.

   – Det finns så mycket outnyttjad kompetens i de här områdena och intresset för Yalla Hjällbo är stort. Vi har många kontakter och får respons från så många människor som vill samarbeta med oss, säger Alem.

  Om Yalla Hjällbo

   Yalla Hjällbo är en ideell förening som drivs av ABF, Bostads AB Poseidon och föreningen ABC med syfte att skapa sysselsättning för utlandsfödda kvinnor som företrädesvis bor i Hjällbo och som står långt från arbetsmarknaden.

   Idag sysselsätter Yalla Hjällbo 10 kvinnor och har tre verksamhetsgrenar: Sömnad, lokalvård samt café och catering.

   Bland uppdragsgivarna finns, förutom caféverksamheten i Lövgärdet, även H&M, IKEA, Peab, Rädda Barnen, Fina Frön samt Göteborgslokaler. Yalla Hjällbo driver dessutom en egen syateljé på Skolspåret i Hjällbo.

   Sedan 2020 har Drivhuset uppdraget att driva och utveckla verksamheten.

   Läs mer på www.yallahjallbo.se


   För mer information, kontakta gärna:

   Heléne Blennermark Zendegani, verksamhetsledare Poseidon,
   031-332 11 86, helene.b.zendegani@poseidon.goteborg.se

   Alem Bennett, projektledare Drivhuset, alem.bennett@drivhuset.se