Framtiden

Tillbaka

Nu invigs Kortedalakrokodilen

Den 26 maj invigs Ingela Ihrmans bronsskulptur “Kortedalakrokodilen” vid Förstamajgatan i Göteborg. Skulpturen föreställer en krokodil i naturlig storlek – som vid en närmare titt visar sig vara en kostym.

I dagarna installeras konstverket “Kortedalakrokodilen”, en tre och en halv meter lång bronsskulptur, på Förstamajgatan. Den 26 maj invigs verket för en mindre skara.

Skulpturen är skapad av konstnären Ingela Ihrman, som fått uppdraget inom enprocentregeln. I samband med att den öppna ytan och fastigheterna vid Förstamajgatan rustades upp av GöteborgsLokaler formulerades ett uppdrag till en konstnär; att skapa en gestaltning som blir ett levande inslag som binder ihop platsen.

– Med tiden kommer bronset i skulpturen att bli ärggrönt, precis som hustak, fasader och detaljer runt om i Kortedala, säger konstnären Ingela Ihrman.

Förhållandet mellan människa och natur är en genomgående tematik i Ingela Ihrmans konstnärskap. Hon har tidigare arbetat med invasiva arter i sin konst, vilket ställer frågor kring vad som egentligen kan anses vara ”naturligt” på en plats. Krokodilen kan också vid en första anblick verka vara ett främmande inslag i Kortedala.

Men tittar man närmare ser man att krokodilen i själva verket är en kostym, där avgjutningen visar spår av skrynkligt papper, frigolit och tygbitar.

– Det är en person som tagit på sig sin egentillverkade kostym och sedan lagt sig på mage utanför kontorshuset som finns vid platsen, berättar Ingela Ihrman.

Varför personen har lagt sig just där är upp till betraktaren att tolka, menar hon.

– En person som känner sig rädd eller utsatt kanske kan placera sig i krokodilen för att ge sig själv en tjockare hud och vassa tänder att försvara sig med. Kanske är krokodilen en trojansk häst som någon behöver för att ta sig in i otillgängliga rum? Eller så är den bara en skojig men kanske lite väl ambitiös och orörlig maskeradkostym.

Invigningen den 26 maj sker utomhus vid Förstamajgatan klockan 15.00. Medverkar gör konstnären Ingela Ihrman samt representanter från Göteborg Konst, GöteborgsLokaler och Socialförvaltningen Nordost. På grund av pandemin är invigningen inte öppen för allmänheten, men journalister är välkomna.

Kontaktperson

Angelica Olsson, processledare Göteborg Konst
angelica.olsson@kultur.goteborg.se
, 031-368 32 61