Framtiden

Tillbaka

Vår historiska resa fortsätter genom staden

Efter att ha besökt de centrala delarna av Göteborg fortsätter nu vår vandring genom historien, via de västra stadsdelarna, för att senare i sommar landa på Hisingen. I maj månads avsnitt berättar Josefin Neldén bland annat om Europas första satellittorg och det ikoniska höghuset på Axel Dahlströms Torg.

GöteborgsLokalers filmserie om Göteborgs torg har blivit en succé med tusentals visningar, både på YouTube och i sociala medier. Resan började i januari med Haga och nu, lagom till sommaren, har vi redan hunnit besöka alla våra torg och handelsplatser i centrala Göteborg.

Premiär idag

Idag, den 25 maj, har filmen om Axel Dahlströms Torg och Radiotorget premiär i GöteborgsLokalers kanaler. I den senaste delen i vår serie får vi bland annat höra Josefin Neldén berätta om varför många kvarter i Högsbo bär kvinnonamn och varför de flesta gatunamn i området har anknytning till pengar. Vi får också veta att Radiotorget troligen är Europas första satellittorg, en handelsplats som byggdes helt utan direkt anknytning till stadskärnan. Den moderna stadsdel som växte fram under 1950-talet byggdes med ledord som hygien och funktionalitet.

I juni fortsätter vår resa, över älven och till Hisingen. Vi landar först i Backa och Brunnsbo, stadsdelar som runt förra sekelskiftet var kända som Hisingens trädgårdar. När Backa införlivades i Göteborg ansåg backaborna att staden gick fram som Hunner i det gamla jordbrukssamhället.

Senare i sommar beger vi oss vidare, via Kyrkbyn, Tuve och Biskopsgården. För att därefter ta oss till stadens nordöstra delar under hösten.

En del av vårt firande

Vår historiska filmserie är en del av GöteborgsLokalers jubileumsfirande. 2021 fyller GöteborgsLokaler 25 år och det vill vi gärna fira genom att dela med oss av våra torgs rika historia. Den 25:te varje månad släpper vi ett nytt avsnitt i serien och lagom till jul har långfilmen, där vi besöker alla handelsplatser, premiär.

Du kan se alla filmer på vår YouTube-kanal. Om du dessutom väljer att prenumerera så missar du inte de kommande filmerna.

Frågor?

Kontakta Jonas Hernstig, kommunikatör på GöteborgsLokaler. jonas.hernstig@goteborgslokaler.se