Framtiden

Tillbaka

Haga-butik anar ljuset i tunneln efter pandemin

Efter en andra sommar präglad av den pågående Corona-pandemin börjar nu flera butiker ana ett ljus i tunneln. I Haga har sommarturisterna återvänt och med dem även en ökad omsättning. Kanske har besökarna även fått en ny syn på livet.
­­– Både jag och mina kunder har märkt att folk stannar upp och pratar mer med varandra, säger Agneta Warnlöf som driver klädbutiken Charlston i Haga.

Charlston ligger i ett perfekt läge mitt på Haga Nygata. Här möts kunderna som kliver in genom dörrarna av en varm medelhavskänsla. Kläderna andas bohemisk 70-tals stil, tänk hippie och rock n roll. Flera av butikens märken satsar på recycling i någon form. Återbrukstänket märks även i den lilla, men välfyllda, second hand-avdelningen med godbitar som kunder lämnat in till försäljning.

För innehavaren Agneta Warnlöf kom resultatet av pandemin som en chock.

– Vår försäljning avstannade i princip helt under förra våren, berättar Agneta. Det medförde så mycket känslor och en stor förvirring. När vi väl tog in att hela världen avstannat kändes det på något märkligt sätt lite lättare. Alla kämpade nu plötsligt mot samma yttre fiende, förvisso med olika förutsättningar.

För Charlston blev en del av lösningen på den akuta krisen att dra ner på öppettiderna. Det gavs också möjlighet för kunderna att boka in enskilda besök för de som kände behov av att köpa kläder. Verksamheten fick även hjälp från flera leverantörer i form av längre krediter samt uppskov med skatter och moms. Agneta ansökte om hyresrabatt hos GöteborgsLokaler, något som också beviljades.

När sommaren 2020 närmade sig upplevde Charlston en liten ljusning och som så många andra tänkte Agneta att det hela snart skulle blåsa över. Men pandemin tog fart igen och i november lyste kunderna åter igen med sin frånvaro.

Under den andra vågen kände Agneta att de inte fick samma hjälp från leverantörer som när pandemin bröt ut. Hon känner dock att GöteborgsLokaler alltid funnits tillgängliga och stöttat på bästa sätt under hela pandemin.

– Vi kommer tyvärr att få dras med de ekonomiska konsekvenserna av pandemin ett bra tag, resonerar hon. Men vi är fortfarande här. Vi överlevde denna gång!

Nu märker Agneta dock tydligt att restriktionerna börjar avta och att vaccinationerna ger effekt. Under den gångna sommaren har antalet turister i Haga legat på en nästan normal nivå, främst i slutet av sommaren. Det avspeglas också tydligt i butikens omsättning.

– Hoppet är ju det sista som överger oss och mycket har man lärt sig, nya vägar stakas ut. Har man tagit sig igenom detta blir man både stark och ödmjuk inför framtiden, avslutar Agneta.