Framtiden

Tillbaka

Så kan du fira en hållbar jul

I år har GöteborgsLokaler genomfört inte mindre än 25 corona-anpassade julfiranden på våra handelsplatser. Flera av dem har haft en ekologisk profil där hållbarhet har varit ett viktigt ledord.

– Alla kan fira en hållbar jul, det kräver bara lite nytänkande, säger Karin Ahlström-Ullbro, hållbarhets- och kvalitetsansvarig hos GöteborgsLokaler.

Förra året tvingade pandemin GöteborgsLokaler att ställa in större delen av de planerade julfirandena på våra torg med kort varsel. I år tillät smittläget oss att genomföra våra uppskattade julevent. Givetvis under kontrollerade former för att undvika trängsel.

Redan för två år sedan genomförde GöteborgsLokaler det första hållbara evenemanget på Tuve Torg. I år har flera julfiranden haft hållbarhet som ett viktigt ledord. Detta för att minska klimatpåverkan och göra våra event tillgängliga för alla. Samtidigt vill vi inspirera andra till att också agera mer hållbart.

– Genom att bjuda på ekologiskt fika och en hållbar fiskdamm för barnen med återbrukade leksaker lyckas vi minska klimatpåverkan på våra julfiranden, berättar Karin Ahlström Ullbro, hållbarhets- och kvalitetsansvarig hos GöteborgsLokaler. Samtidigt har vi vidtagit många andra åtgärder inom tillgänglighet, säkerhet, mångfald och cirkularitet. Sammantaget gör det att allt fler av våra evenemang blir mer hållbara.

Det är faktiskt inte speciellt svårt att fira en mer hållbar jul hemma. Det finns flera enkla åtgärder som kan minska julens klimatavtryck.

– Mitt tips är att titta in på närmaste second hand-butik för att komplettera med julpynt som saknas eller julklappar till släkten. Välj gärna dekorationer i naturliga material och maten kan vara ekologisk och mer hälsosam med grönsaker och ny inspiration. Julklappar kan slås in i tyg eller gamla lakan med vackra snören och granen kan belysas med energisnåla LED-lampor, tipsar Karin Ahlström-Ullbro.

Om vi alla skapar en ny tradition mot en hållbar jul varje år så har vi julen 2030 lagt oss till med hela 10 nya, hållbara traditioner!

Frågor? Kontakta:

Robert Hörnquist, vd GöteborgsLokaler

Tel. 031-335 01 10. robert.hornquist@goteborgslokaler.se

Karin Ahlström Ullbro, kvalitets- och hållbarhetsansvarig GöteborgsLokaler.

Tel. 031-335 01 11. karin.ahlstrom-ullbro@goteborgslokaler.se