Framtiden

Tillbaka

Extra mycket franskt på Franska Skafferiet

Bistron Franska Skafferiet har blivit en oas för besökare på Selma Lagerlöfs Torg. Här kan besökare njuta av en bit vällagad mat i trivsam, fransk atmosfär. Nu har restaurangen fått förstärkning i form av utbytesstudenten Louis från Frankrike.
­– Min dröm är att bli kock och det här är ett perfekt sätt att lära mig grunderna, säger Louis.

Louis rör sig vant i köket. Han har redan hunnit jobba i ett par månader hos Franska Skafferiet på Selma Lagerlöfs Torg. Bistron lockar dagligen många lunch- och middagsgäster till restaurangen i Selma Center. Fransmannen Jeff Lambert och engelsmannen Charlie Mycock har drivit verksamheten sedan starten för två år sedan.

Nu har duon fått förstärkning i form av 17-åriga utbytesstudenten Louis från Frankrike. I ett år skall han praktisera på restaurangen och även hunnit bli tv-kändis på kuppen. Hans äventyr har nämligen skildrats både av fransk och svensk tv, något som uppmärksammats stort i hemlandet.

– När nyheterna i Frankrike visade inslaget blev det nästan lite hysteri, berättar Louis. Kompisar hörde av sig och jag har redan fått erbjudanden att jobba i restauranger hemma i Frankrike.

Hos Franska Skafferiet har Louis fått många varierande arbetsuppgifter, allt från att tillreda och laga mat, till att servera och diska. Enligt Jeff är det viktigt att ge en bra bild av krögaryrkets alla sidor. Allt för att ge praktikanterna en sann bild av livet som krögare.

– Det är kul att få in nya krafter i köket, berättar Jeff. Jag har drivit restaurang i 30 år och det är lätt att köra fast i gamla hjulspår. Louis kommer med helt nya idéer och tillsammans har vi utvecklat både menyn och restaurangen.

Med undantag för en månads semester kommer Louis att jobba under ett helt år på Franska Skafferiet och han trivs redan väldigt bra i sitt nya hemland.

– Jag gillar Sverige. Det känns så lugnt och tryggt. Jag kan lämna mina saker framme utan att behöva oroa mig för att de blir stulna. Dessutom ser jag fram emot den svenska sommaren. Alla säger att den är helt underbar, avslutar Louis.