Framtiden

Tillbaka

Invånarråd för ett tryggare Backa

I Backa Röd har Poseidon startat ett invånarråd där boende träffar Poseidon, områdespolisen och socialförvaltningen för att diskutera hur man tillsammans kan jobba för ett tryggare Backa.

Invånarrådet består av femton utvalda boende i Backa Röd som får möjlighet att ställa frågor, få information och diskutera lösningar med Poseidon, områdespolisen och socialförvaltningen.

– Ett invånarråd är samhällets kritiska vän. Här ska det vara högt i tak och de som bor här ska få chansen att ställa frågor till de som faktiskt kan svara på dem, säger Carl Blixt, utvecklingschef på Poseidon, distrikt Backa och initiativtagare till invånarrådet.

Invånarrådet träffas sex gånger per år och första mötet hölls i våras. Hittills har man diskuterat allt från skjutningar och Backas rykte till hur man kan få grannar att umgås mer. För områdespolisen är invånarrådet en värdefull mötesplats.

– Det här är nog ett av de viktigare forum vi har för att kunna få en bild av var problemen finns och vad människor upplever, säger områdespolisen Håkan Bredinge.

För deltagarna i invånarrådet är det en chans att bli mer engagerade i sitt bostadsområde.

– Jag vill bidra med kunskap, erfarenheter och iakttagelser så att vi tillsammans kan påverka utvecklingen av området till en plats där människor trivs, säger hyresgästen Ania Meles.

Invånarrådet har hämtat inspiration från Manchester där ett antal mammor till unga gängkriminella 2001 skapade ett forum tillsammans med polisen för att ändra på utvecklingen. Forumet har sedan dess utvecklats till att även arbeta med andra problem som skolkande ungdomar och hemlösa.

– Vi som hyresvärd vill lyssna på de boende och engagera fler i arbetet med att förbättra vår stad. Förhoppningen är att vi ska kunna starta fler invånarråd framöver, säger Carl Blixt.

Nästa invånarråd kommer hållas den 14 december.

Vill du veta mer om invånarrådet i Backa? Kontakta gärna:

Carl Blixt, utvecklingschef, Poseidon distrikt Backa
E-post: carl.blixt@poseidon.goteborg.se
Tel: 031-332 14 82