Framtiden

Tillbaka

Vi stöder Orange Day – för avskaffandet av våld mot kvinnor

Den 25 november är det Orange Day, dagen som av FN utsetts till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Framtidenkoncernen uppmärksammar dagen i samverkan med Higab. Satsningen innehåller både information och orange byggnader.

– Det viktigaste med Orange Day är att vi på olika sätt berättar för våra hyresgäster att vi inte accepterar våld och ger information om vart man kan vända sig om man blir slagen eller lever med våld i familjen. Detta görs via olika aktiveter ute i bolagen under kampanjveckan, Orange week, 21 – 27 november, berättar Sofia Gärdsfors, vd för Störningsjouren.

Alla göteborgare kommer märka av att det är Orange Day eftersom bolagen även belyser hus och platser i orange den 25 november. Bland annat belyser GöteborgsLokaler flera av sina handelsplatser och Higab gör detsamma med några av stadens mest kända byggnader som exempelvis Scandinavium, Kronhuset och Stora Saluhallen. Även enskilda hyreshus i staden kommer lysa orange.

Vill bidra till en tryggare stad
Framtidenkoncernen ser allvarligt på problemet och eftersom ungefär var fjärde göteborgare bor i koncernens fastigheter finns en unik möjlighet att vara med och göra skillnad. Satsningen på Orange Day är därför integrerad i koncernens trygghetskoncept Våga bry dig! I det arbetet uppmanas både boende och medarbetare att våga agera om de märker att någon far illa. För att stärka personalen har Framtiden, inom ramen för Våga bry dig, utbildat över 1 000 medarbetare om våld i nära relationer.

– Även om vi vet att våld i nära relationer oftast sker i bostaden är det mycket positivt att även Higab och GöteborgsLokaler tar ställning och visar tydligt att ingen ska utsättas för våld i deras lokaler. Tillsammans arbetar vi alla för en mer trygg stad, säger Sofia Gärdsfors.

Information om var den som är drabbad kan få hjälp ligger på Poseidon, Bostadsbolagets, Familjebostäders, Gårdstensbostäders, GöteborgsLokalers och Störningsjourens hemsidor .

Vad är Orange Day?
Våld mot kvinnor och flickor är ett globalt folkhälsoproblem. För att särskilt uppmärksamma detta har FN utsett den 25 november till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen kallas också för Orange Day. Över hela världen lyser kända byggnader upp i orange, människor bär orange kläder och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. Göteborgs Stad uppmärksammar Orange Day tillsammans med andra myndigheter och organisationer.

Aktiviteter runt om i stan
Förutom att belysa byggnader kommer en ljusmanifestation att genomföras på Götaplatsen och Göteborgs Stad annonserar i kollektivtrafiken under kampanjveckan. Budskapet är att det finns stöd och hjälp att få vid våldsutsatthet. Runt om i staden arrangerar förvaltningar och bolag även en mängd aktiviteter riktat mot invånare. Aktuella aktiviteter hittar du i kalendern på goteborg.se.

Det finns stöd och hjälp att få
Den som är utsatt för våld eller utövar våld kan få hjälp i form av rådgivning, behandling och tillfälligt boende. På Göteborgs Stads webbsida Våld och hot kan du läsa om vilket stöd som finns.

Mer information:

Sofia Gärdsfors, vd Störningsjouren
sofia.gardsfors@storningsjouren.goteborg.se, 031-773 83 84

Mia Olsson Broander, kommunikatör på Bostads AB Poseidon
mia.broander@poseidon.goteborg.se, 031-332 15 51