Framtiden

Tillbaka

Besök från ett hållbart julfirande

Just nu firas julen in på många platser runt om i Göteborg. Under november och december arrangerar GöteborgsLokaler tillsammans med handlarna julfiranden på de lokala handelsplatser och torg som bolaget förvaltar. Det är en väldigt uppskattad, mysig och stämningsfull stund för boende och butiker. För fastighetsförvaltaren GöteborgsLokaler är det en mångårig tradition och sedan ett par år tillbaka läggs extra stort fokus på att göra evenemangen ekologiskt och socialt hållbara.

– Vi väger in både ekologisk och social hållbarhet när vi genomför våra julfiranden, berättar Kathleen Hahne, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler. Det värmer i hjärtat att flera av våra samarbetspartner är med och anordnar hållbara julfiranden. Våra evenemang är alltid gratis och inkluderande. Alla skall känna sig välkomna till torget. Gemenskap är ju mycket det julen handlar om.

Vad är ett hållbart evenemang?

För att berätta om vad ett hållbart evenemang kan vara så besökte GöteborgsLokalers kommunikatör Jonas Hernstig tillsammans med sin familj årets julfirande på Dr Fries Torg i Guldheden.

– Det var kallt idag, men glöggen var varm och pannkakorna väldigt goda, säger Charlie, 10 år, som besökte julfirandet tillsammans med mamma, pappa och lillebror. Det var verkligen julstämning på torget och jag fick berätta för tomten vad jag önskar mig i julklapp.

På programmet stod bland mycket annat grantändning, körsång, ponnyridning och hållbart julpyssel för stora och små. Ansvarig för evenemanget var Kathleen Hahne, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler tillsammans med representanter från Poseidon.

– I år har vi haft ett fullspäckat schema på torget och flera av programpunkterna har hållit en hållbar profil. Den uppskattade Pannkakstrossen bjöd på pannkakor med ekologiska ingredienser. Även saftglöggen och pepparkakorna var ekologiska. Givetvis var alla aktiviteter helt kostnadsfria för torgets besökare, berättar Kathleen. Dagen till ära har vi också haft en egen bössa där vi samlat in pengar till Musikhjälpen. Temat för insamlingen är ”För en tryggare barndom på flykt från krig”.

Kvällens höjdpunkt blev grantändningen som ackompanjerades av stämningsfull körsång. Nu lyser granen och den övriga julbelysningen upp torget med energisnåla LED-lampor.

I år sammanföll julfirandet på Dr Fries Torg med manifestationen Orange Day, vars syfte är att sätta ljus på samt motverka mäns våld mot kvinnor.

­­– Just denna dag flaggade vårt systerbolag Poseidon med orangea flaggor på torget för att visa vårt stöd och informera i denna viktiga sociala hållbara fråga, säger Kathleen Hahne.

Under december kommer flera av GöteborgsLokalers torg att fira in julen med hållbara julevent.

Läs mer kring vad ett hållbart evenemang innebär på GöteborgsLokaler hemsida.

Hela listan på kommande julfiranden går att läsa här.

Frågor?

Kathleen Hahne, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler. Mail: kathleen.hahne@goteborgslokaler.se