Framtiden

Tillbaka

Vinnarna i Hjällbos första boendebudget

Fotbollsturnering, lördagsaktiviteter hela året och utomhusbio. Det är vinnarna som röstats fram av de boende och grundskoleleverna i Hjällbo i Poseidons första boendebudget.

Vinnare i 2022 års boendebudget blev fotbollsturnering i Hjällbo, utomhusbio på torget och lördagsaktiviteter i Hjällbo hela året. Dessa tre förslag får dela på en miljon kronor, och blir dessutom verklighet under nästa år.

Runt 100 förslag lämnades in när de som bor eller går i grundskola i Hjällbo fick möjlighet att bestämma hur en miljon kronor skulle användas av Poseidon i området.

–Boendebudgeten drog i gång under Hjällbokalaset i våras. Från juni till oktober har vi och ungdomar från området jobbat för att alla som bor eller går i grundskola i Hjällbo ska skicka in sina idéer till oss, berättar Charles Ntege, boendeutvecklare i distrikt Angered.

Tillsammans med de boende har Poseidon sedan valt ut 14 idéer som de boende och grundskoleeleverna fått rösta på. Hela 2 237 röster lämnades in.

–Engagemanget har varit enormt, både hos kollegorna och många av de människor vi träffat på gator och i skolor i området. Det ska bli väldigt spännande att genomföra dessa idéer nästa år, säger Dennis Andersson, chef i distrikt Angered, Poseidon.

Tanken med boendebudgeten är att alla som bor eller går i grundskola i Hjällbo ska ha möjlighet att påverka utvecklingen i området. Målet att öka trivseln, tryggheten och att utveckla Hjällbo tillsammans med dem som bor här.

Isak Sallah och Abu Burhan är två av flera som lämnade in det vinnande förslaget om en fotbollsturnering.

–Vi vill ha en fotbollsturnering som blir ett bra minne för deltagarna och ökar gemenskapen och tryggheten i Hjällbo. Alla ska kunna vara med – killar och tjejer, barn och unga, i alla åldrar, säger dem.

Om boendebudgeten i Hjällbo
Boendebudget är en form av medborgarbudget där ett bostadsbolag är initiativtagare. Hjällbos boendebudget heter ”Hela Hjällbo – idéer för en miljon”, och är Poseidons första boendebudget. Giltiga förslag ska gynna många, det kan handla om en aktivitet eller något som ska byggas och får kosta max 700 000 kronor för att fler än ett förslag ska kunna genomföras.

Mer om boendebudgeten i Hjällbo


Kontaktperson:
Dennis Andersson, chef distrikt Angered, Poseidon
Tel: 031-332 15 24
E-post: dennis.andersson@poseidon.goteborg.se