Framtiden

Tillbaka

Sommartorget skapar åter tryggt häng och roliga aktiviteter för sommarlovslediga barn och unga

I sommar landar åter Sommartorget på lokala torg i Göteborg med en container laddad med roligheter. Efter det mycket lyckade fjolåret gör nu Sommartorget comeback och besökare kan åter spela pingis, utmana kompisarna på brädspel eller kanske bara chilla i en solstol på torget.

– Sommartorget var en succé under 2022. Det är självklart att vi vill ge barn och unga samma möjlighet till ett aktivt sommarlov även i år. Vi har lärt oss mycket från föregående år och nu gör vi det ännu bättre, säger Annelie Nithander, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler.

För andra året i rad kommer GöteborgsLokalers populära sommaraktivitet Sommartorget tillbaka till flera torg. Sommartorget är ett koncept med aktiviteter för barn och unga som gästar några av våra torg under sommarlovet. GöteborgsLokaler kommer med en container full med saker för lek, sport, spel och skönt häng. Det är öppet varje vardag mellan kl. 12-16. Platsen är bemannad av feriearbetare och bolagets egna handledare. Två- tre veckor per torg står containern laddad med roligheter innan den flyttar vidare till nästa plats. Alla aktiviteter är helt gratis.

Meningsfull fritid och ökad trygghet

Syftet med Sommartorget är dels att skapa liv och rörelse på torget, dels att ge sommarlovslediga barn roliga aktiviteter på GöteborgsLokalers torg som ligger i särskilt utsatta områden i Göteborg, våra superförvaltningstorg. Dessutom skapas arbetstillfällen för unga feriearbetare från Göteborgs skolor.

Listan på aktiviteter kan göras lång. På plats finns bland annat sällskapsspel, pingis, pyssel, schack samt en plats att bara koppla av. Givetvis kommer alla som vill kunna spela vårt eget Torgmemo i storformat. Samtidigt tillhandahåller GöteborgsLokaler också en arena där andra aktörer kan gästspela. Exempelvis kommer Stadsmiljöförvaltningen på besök med en aktivitet för att hålla staden ren. Även Göteborgs stadsmission besöker torgen för att visa vad de har att erbjuda.

En undersökning som genomfördes i samband med Sommartorget under 2022 visar att aktiviteten var mycket omtyckt bland de boende i området. Främst uppskattades möjligheten att kunna slå sig ner och koppla av tillsammans med kompisar. Samma undersökning visade också att den upplevda tryggheten på torget ökade under Sommartorgets öppettider. Torgens handlare berättade att aktiviteten på torget hade positiv inverkan på deras verksamhet.

– Det viktigaste för oss är att skapa en attraktiv plats där besökare kan tillbringa tid och ha roligt. Det är härligt att åter kunna erbjuda Sommartorget på våra superförvaltningstorg, avsluta Annelie Nithander.

Följande platser och veckor gästas av Sommartorget:

  • Vårväderstorget vecka 24, 25, 26
  • Bergsjön Centrum vecka 24, 25, 26
  • Hjällbo Centrum vecka 27, 28
  • Kortedala Torg vecka 27, 28
  • Länsmanstorget vecka 29

Läs också:

1 000 ungdomar får sommarjobb hos Framtiden

Frågor?

KontaktaAnnelie Nithander, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler. annelie.nithander@goteborgslokaler.se