Framtiden

Tillbaka

Återbrukade leksaker i GöteborgsLokalers nya, hållbara fiskdamm

Lagom till Göteborgs 400-årsfirande så har en ny, fin variant av GöteborgsLokalers hållbara fiskdamm byggts i återbrukat material. I fiskdammen simmar massor av återbrukade leksaker. Begagnade leksaker, pussel och spel som kan skapa ny glädje.

GöteborgsLokaler samarbetar med Stadsmissionen och Björkå Frihet, vilka har donerat fina böcker och leksaker till fiskdammen som nu får nya hem. Även bolagets anställda samt second hand-butikerna på torgen som har samlat in böcker, spel och pussel till fiskdammen.

– Vår hållbara fiskdamm är verkligen populär bland barnen, de tycker det är jättekul med just fiske-momentet. Nästan alla är nöjda med sin leksak men vi brukar uppmana dem att byta med varandra om de inte gillar just den som de fick. Vi uppmuntrar också till att byta leksaker med varandra rent allmänt när man tröttnar på något för att visa på hur man kan återbruka saker, berättar Annelie Nithander, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler.

I år har den hållbara fiskdammen ett snyggt, uppdaterat utseende som tillverkats av GöteborgsLokalers samarbetspartner Kajskjul 46. Det har sytts fiskar och sjögräs av begagnat möbeltyg och själva konstruktionen är till största del tillverkad av återbrukat material. Kajskjul 46 är en verksamhet inom Vägen ut-kooperativen som stöttar människor att komma ut i arbete.

Tack vare den hållbara fiskdammen kan GöteborgsLokaler, tillsammans med flera samarbeten öka medvetenheten kring att tänka mer hållbart och ta hand om saker som annars skulle ha slängts. Det här bidrar också till ett steg närmare Göteborgs Stads mål, att minska det personliga koldioxidutsläppet från 9-10 ton CO2 till 3,3 ton CO2 år 2030.

Hållbara och kostnadsfria

Varje år anordnar fastighetsförvaltaren GöteborgsLokaler 80 evenemang på Göteborgs lokala torg. Evenemangen är till för alla som besöker torgen och de är kostnadsfria. De bidrar till mycket positivt så som trygghet, trivsel och samhörighet i bostadsområdena. GöteborgsLokaler arbetar med att bolagets event ska vara hållbara och därför följs en checklista. De punkter som finns på checklistan innefattar bland annat krav på arbetsmiljö, minskade transporter, sorterat avfall, trygghet, mångfald och återbrukade leksaker.

Frågor?

Kontakta Karin Ahlström Ullbro, Hållbarhets- och kvalitetsansvarig på GöteborgsLokaler. karin.ahlstrom-ullbro@goteborgslokaler.se