Framtiden

Tillbaka

Om barn fick bestämma – unikt konstverk invigs på Brunnsbotorget under Brunnsbodagen den 16 september

I samband med Brunnsbodagen den 16 september invigs konstverket Om barn fick bestämma inne i Brunnsbotorgets galleria. Konstverket är skapat av elever i årskurs 3-5 på Brunnsboskolan under vårterminen 2023 och skapandeprocessen har varit en del av skolans slöjdundervisning.

Elever och lärare på Brunnsboskolan har fått fria händer att skapa något som ger avtryck och intryck, om barn fick bestämma. GöteborgsLokaler har bidragit med material samt tillhandahållit plats för konstverket inne på Brunnsbotorget.

Syslöjdlärare Eva Utterberg Schmidt berättar att skapandet bygger på samtal med eleverna där deras tankar har varit centralt i skapandet.

– Det är härligt att höra barns tankar, berättar Eva. De tänker ofta väldigt annorlunda än oss vuxna och jag tycker att vuxenvärlden ibland borde lyssna lite mer på barnen. Bland annat lyftes önskemål om att alla barn skall ha pengar och mat, men också lite mer annorlunda idéer, som att godis borde vara nyttigt eller att det skall finnas en spellektion på schemat.

Åse Jendman är centrumutvecklare på GöteborgsLokaler och har tillsammans med elever och lärare på Brunnsboskolan jobbat fram konceptet för konstinstallationen.

– När vi såg en möjlighet att dekorera en yta vid entrén till Brunnsbotorget föddes idén att engagera skolbarn från området i processen. Barnen har fått fria händer och resultatet är väldigt häftigt. Det måste ses på plats, säger Åse med ett leende.

Konstverket består av fantasifulla små hus som vart och ett gömmer en kort text. Betraktaren kan tända upp inne i husen med hjälp av knappar och sedan läsa texterna som berättar om hur världen hade sett ut, om barn fick bestämma.

Invigningen av konstverket Om barn fick bestämma sker kl. 12.30 och gästas bland annat av Brunnsbo musikklasser.

Besök gärna Brunnsbodagen

Passa även på att ta del av det digra programmet under Brunnsbodagen som pågår samtidigt. där du bland annat kan titta på Malte Knapps cirkusföreställning som startar 11.30 och sedan prova på olika cirkustrick i workshopen under dagen. På programmet står också air hockey, ansiktsmålning, torgmemo samt mat och dryck ifrån ICA och olika föreningar.

Brunnsbodagen är ett samarbete mellan Brunnsbo företagarförening GöteborgsLokaler och Bostadsbolaget.

Frågor?

Kontakta Åse Jendman, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler. Tel. 031-335 01 27. ase.jendman@goteborgslokaler.se