Framtiden

Tillbaka

Hemtjänsten i Backa har funnit sig till rätta på Selma Lagerlöfs Torg

För ett år sedan lämnade hemtjänsten i Backa de slitna lokalerna i utkanten av Backa för att flytta in i helt nya lokaler på Selma Lagerlöfs Torg, skräddarsydda för verksamheten. Flytten har inneburit en bättre arbetsmiljö för de 120 anställda och en ökad närhet till vårdtagarna.

Enhetschef Carina Björkman har över 20 års erfarenhet som chef inom hemtjänsten, varav de senaste åtta åren som ansvarig för verksamheten kring Selma Lagerlöfs Torg.

– Att gå från våra gamla utrymmen till dessa nya, moderna lokaler har varit uppfriskande för oss. Våra nya lokaler har anpassats med omsorg utefter våra behov. Vi har nu fler mötesrum som underlättar samarbete, ett gemensamt kök som främjar gemenskap och en närhet till vårdtagarna som förbättrar både för brukare och våra anställda, berättar Carina.

Även om verksamheten främst bedrivs ute hos vårdtagarna har de nya lokalerna blivit en central plats för verksamheten. De anställda har funnit en oas i de nya lokalerna, där de kan ta en paus, äta lunch och hålla möten. Merparten av inredningen är ny, vilket bidrar till en fräsch och inspirerande arbetsmiljö, men återbruk har också tillämpats där det varit möjligt. Allt som kunde återanvändas sorterades noga ut och flyttades med till de nya lokalerna.

Trivs i Selma stad

I och med flytten har hemtjänsten nu blivit en del av den nya stadsdelen Selma stad. Flytten till hjärtat av Backa har inneburit flera fördelar, både för verksamheten och för de anställda.

– Våra anställda har numer enkel tillgång till handel, service och restauranger, berättar Carina. Selma Lagerlöfs Torg känns dessutom som ett tryggt och livfullt område. Det är alltid människor som rör sig på torget, och det skapar en trivsam atmosfär. Våra anställda, som förflyttar sig till brukare till fots, med cykel eller bil trivs bra i den nya stadsdelen.

Förutom anpassningar i lokalerna har även fastigheten i övrigt till viss del anpassats för hemtjänsten. Bland annat har det byggts ett cykelgarage som är specifikt utformat för verksamhetens behov.

Trots att det gått ett år sedan hemtjänsten tog de nya lokalerna i anspråk sker fortfarande anpassningar för att effektivisera verksamheten. Precis som på många andra arbetsplatser har hemarbete blivit en del av vardagen, främst för de som jobbar med administration.

– Vi tittar hela tiden på hur vi kan utnyttja lokalen på bästa sätt. Vissa rum huserar idag flera anställda, men i och med att alla sällan är på plats vid samma tillfälle upplevs det inte trångt. Vi trivs verkligen bra i våra fina lokaler och jag tror att vi kommer att kunna möta eventuella framtida utmaningar på ett bra sätt här i Selma stad, avslutar Carina.

Frågor?

Kontakta Jonas Lissel, Fastighetsförvaltare på GöteborgsLokaler. jonas.lissel@goteborgslokaler.se