Framtiden

Tillbaka

Nytt bibliotek i hjärtat av Hjällbo Centrum

Mitt i hjärtat av Hjällbo kommer hjällbo-bornas nya bibliotek att flytta in. Med 520 kvadratmeter fyllda av böcker, mötesrum och lugna läsplatser. Det här är en första, och mycket viktig pusselbit i utvecklingen av Hjällbo Centrum, som kommer att pågå under 2024-2025. Biblioteket är också en viktig verksamhet som de boende varit angelägna om att få ha kvar i Hjällbo. – Bibliotekets verksamhet ligger helt i linje med Framtidenkoncernens satsning på de särskilt utsatta områdena, säger Britt Bergström på GöteborgsLokaler.

Tidigare fanns stadsdelens bibliotek i Hjällboskolan, några hundra meter öster om Hjällbo Centrum. Eftersom skolan nu ska rivas, har GöteborgsLokaler och Kulturförvaltningen arbetat tillsammans för att hitta den perfekta platsen för Hjällbos nya bibliotek – mitt i centrum och med en egen entré mot torget.

I de nya lokalerna kommer det att finnas rum för möten och läsning samt förstås massor av böcker. I biblioteket kommer besökarna också kunna använda datorer, läsa tidningen eller varför inte vara med på en sagostund? Det skall finnas något för alla. Till Hjällbos många barn kommer det att finnas en mysig barnhörna och en yta för aktiviteter av olika slag, till exempel skapande verksamhet och barnteater.

– Biblioteket är en inkluderande verksamhet där besökare i alla åldrar är välkomna. Ungdomar får en plats att studera på, kultur och språkutveckling flyttar närmare de boende i Hjällbo och allt är helt kostnadsfritt, säger Britt Bergström, fastighetsförvaltare på GöteborgsLokaler.

    Alla beslut är tagna i berörda styrelser och nämnder, byggnationen beräknas starta första kvartalet 2024. I slutet av 2024 kommer biblioteket att flytta in i de nya lokalerna.

    I de många dialogerna som varit med boende i Hjällbo har invånarna ofta berättat att just biblioteket är väldigt viktigt. Det blir nu ett efterlängtat tillskott till Hjällbo Centrum som kommer att berika och stärka torget både som mötes- och handelsplats och Hjällbo som stadsdel.

    Kontaktperson: Britt Bergström, fastighetsförvaltare, GöteborgsLokaler. 031- 33 50 107 britt.bergstrom@goteborgslokaler.se