Framtiden

Tillbaka

Tryggheten ökar i hela Göteborg

När Framtidenkoncernen summerar 2024 års hyresgästundersökning är det tydligt att den upplevda tryggheten bland våra boende ökar i hela staden. Och allra mest ökar den i våra utvecklingsområden.

Varje år skickar Framtidenkoncernen en enkät till cirka hälften av våra hyresgäster. Med en svarsfrekvens på drygt 60 procent innebär det att över 20 000 hushåll runt om i staden svarat. Det borgar för en hög trovärdighet i resultaten och ger oss viktiga verktyg för fortsatta förbättringar.

Idag känner sig de boende i Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered tryggare än snittet i Göteborg. Känslan av trygghet ökar i alla delar av staden, men den ökar betydligt mer i dessa områden.

– Utvecklingen är ett bevis på att våra insatser för att öka tryggheten i dessa områden ger resultat. Med bland annat trygghetssäkring av fastigheter, personal på plats alla dagar och trygghetsvärdar kvällar och helger är vi med och bidrar till förändringen, säger Anna-Karin Trixe, strategichef på Framtiden.

När det gäller hur attraktiv man upplever den egna stadsdelen har våra utvecklingsområden en bit kvar upp till snittet för staden. Men även här är trenden tydlig och gapet mot övriga staden håller på att slutas.

– Förändringarna vi ser nu är inte tillfälliga, vi kan se en tydlig trend över tid sedan vår basmätning 2020. Inte bara för trygghetsfrågorna eller i våra utvecklingsområden, utan generellt pekar mycket av utvecklingen i rätt riktning säger Lars Bankvall, forsknings och utvecklingschef på Framtiden.

Hyresgästundersökningen är ett viktigt verktyg för koncernens arbete. Den ger indikationer på om våra insatser ger resultat och vad vi behöver förbättra. De senaste årens har varit lite mer utmanande, med bland annat större hyreshöjningar än på många år. Givet det är vi extra glada att vårt Serviceindex, som väger samman totalt 35 frågor kring hur man upplever att bo hos oss, fortsatt uppåt och nu når över 80 procent för koncernen som helhet.

Men undersökningen ger också indikationer på vad vi kan behöva fortsätta utveckla. I år ser vi till exempel att trots stora satsningar på att hålla rent och snyggt för att skapa en trevligare och tryggare boendemiljö utvecklas inte dessa frågor som önskat. Det behöver vi titta närmare på.

För mer information:
Anna-Karin Trixe, Strategichef
Tel: 031-773 75 51
E-post: Anna-Karin.Trixe@framtiden.se

Lars Bankvall, Forsknings och utvecklingschef
Tel: 031- 389 75 40
E-post: Lars.Bankvall@framtiden.se

Vad är Framtidenkoncernens strategi för utvecklingsområden?
En strategi som syftar till att ingen del av staden ska finnas på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Det innebär att Bergsjön, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet ska flyttas ner från särskilt utsatt område. Samtidigt som inget annat område flyttas upp. Vid starten 2020 var även Tynnered och Biskopsgården på listan, men de områdena har flyttats ned vid polisens bedömningar 2021 respektive 2023. Ingen göteborgare ska behöva bo i ett särskilt utsatt område och förutsättningarna ska vara goda för alla som växer upp, bor och verkar även i våra utsatta områden. Genom satsningen bidrar koncernen också till en tydlig samhällsnytta och stärker Göteborgs utveckling.

För att nå målet arbetar vi med flera parallella spår. Superförvaltning som innebär ett antal insatser inom förvaltning med extra högt fokus på närvaro och trygghet, stadsutveckling som ska bidra till att skapa nödvändiga fysiska förändringar samt sociala insatser. I arbetet vågar vi tänka nytt och har avsatt resurser för att verkligen kunna genomföra det vi föresätter oss.