Tillbaka

Mål och uppdrag

Mål och uppdrag

Framtidenkoncernen är en fastighetskoncern som ägs av Göteborgs Stad genom Göteborgs Stadshus AB. Det innebär att våra mål och uppdrag kommer från Göteborgs Stad, vars viktigaste styrdokument är stadens budget. Men även det av kommunfullmäktige antagna ägardirektivet, bolagsordningen samt stadens övriga styrande dokument reglerar vår verksamhet. Vår ägare vill att vi gör skillnad både för staden och för göteborgarna. För att leverera enligt dessa förväntningar arbetar vi med sex målområden, vilka också återspeglas i vår affärsplan. Det är Nyproduktion, Underhåll och renovering, Utvecklingsområden, Miljö och klimat, Förvaltning och hyresgäster, samt Ekonomi. Många av våra mål är fleråriga och nås i ett längre tidsperspektiv.

Nyproduktion

Vårt mål är att på ett affärsmässigt sätt hålla en hög och jämn takt i bostadsproduktionen över tid och bidra till områdesutveckling och minskad bostadsbrist i hela staden.

Färdigställande av nya bostäder är högt prioriterat utifrån behov av fler bostäder, områdesutveckling och koncernens finansiella tillväxt. Göteborgs utvidgade innerstad och Värdeskapande stadsutveckling är grunden för vår nyproduktion. Vi arbetar aktivt med att nå låga produktionskostnader och låga hyresnivåer för att bygga affärsmässiga projekt som är attraktiva för göteborgarna.

Underhåll och renovering

Vårt mål är att underhålla och renovera affärsmässigt så att våra hyresgäster har ett bra boende och att våra områden utvecklas ekologiskt och socialt hållbart.

Genom renovering och underhåll värdesäkrar vi våra fastigheter och bidrar till nöjda hyresgäster. Underhåll och renovering är också ett kraftfullt verktyg för områdesutveckling och prioriteras för att lyfta våra utvecklingsområden och där så är lämpligt underlätta för nyproduktion.

Utvecklingsområden

Vårt mål är att bidra till att ingen del av staden ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden 2030 och inga områden som utsatta år 2035.

Våra utvecklingsområden följer i huvudsak polisens definition av särskilt utsatta områden och är Bergsjön, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Dessutom ingår Biskopsgården samt Tynnered och området runt Frölunda Torg. Det är vårt högst prioriterade utvecklingsarbete att bidra till att inget område i Göteborg ska vara utsatt. Att vara drivande i områdesutvecklingen stärker koncernens långsiktiga affärsmässighet genom att minska väsentliga risker och öppna stora möjligheter. Arbetet genomförs inom koncernen och i samarbete med offentliga, privata och ideella aktörer i fyra delar som tillsammans stärker områdenas utveckling:

– Stärkt trygghet genom superförvaltning
– Stärkt socioekonomi genom sociala investeringar i barn och ungas uppväxtvillkor och fler i egen försörjning
– Stärkt fysisk miljö genom underhåll och renovering, nyproduktion och områdesutveckling med specifikt fokus på insatser på och kring lokala torg
– Samverkan med våra hyresgäster är central för att arbetet ska få effekt

Miljö och klimat

Vårt mål är att vara ledande i att utveckla och implementera arbetssätt och teknik som på ett affärsmässigt sätt bidrar till minimerad klimat- och miljöpåverkan och stärker områdesutvecklingen.

De områden där vi har störst miljö- och klimatpåverkan är giftfritt, klimatneutralt samt ekosystemtjänster och biologisk mångfald. Inom dessa områden gör våra insatser störst skillnad och de är därför prioriterade i koncernens arbete. Vi är också samordningsansvariga för strategin hållbart byggande i Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram och går i den rollen före och driver på branschen inom flera områden.

Förvaltning och hyresgäster

Vårt mål är att ha en effektiv förvaltning som genom ständiga förbättringar och affärsutveckling stärker våra områden och bidrar till nöjda hyresgäster.

Våra hyresgäster och våra medarbetare är viktiga resurser och en förutsättning för effektiv förvaltning och för en långsiktigt säkerställd ekonomi. Löpande förvaltning och underhåll finansieras av hyresintäkter. Ett attraktivt kunderbjudande och nöjda hyresgäster är därför väsentligt för att motverka risken för vakanser och säkra stabila intäkter. En ambition är att inom ramen för en stabil ekonomi kunna hålla relativt låga hyror.

Ekonomi

Vårt mål är att säkerställa en stabil ekonomisk utveckling för att skapa ett ekonomiskt utrymme som möjliggör ett långsiktigt agerande.

För att nå koncernens beslutade mål avseende nyproduktion och satsningar i utvecklingsområden måste flera aktiviteter vidtas för att uppnå en långsiktigt hållbar självfinansieringsgrad, belåningsgrad och soliditet. Det är en finansiell utmaning som ställer krav på både långsiktighet och affärsmässighet. För att bibehålla långsiktigt god soliditet och låg belåningsgrad och för att frigöra kapital för nyproduktion, satsningar i utvecklingsområden och underhåll och investeringar i befintligt bestånd behöver flertalet parametrar balanseras. Hög soliditet och låg belåningsgrad ger en stark finansiell ställning samt handlingsutrymme och flexibilitet för fortsatta investeringar. Ekonomiskt utrymme måste skapas genom att frigöra resurser, renovera varsamt och effektivisera den egna organisationen.